ISTORIC COMUNA BÂLTENI
Comuna Bâlteni este o veche vatră gorjenească , ce se află în partea central-sudică a județului Gorj , pe cursul mijlociu al râului Jiu .
Comuna Bâlteni este una dintre cele mai mari asezări din județul Gorj , având 9160 ha , o populație de peste 7500 locuitori și este alcătuită din cinci sate : Bâlteni , Cocoreni , Moi , Peșteana-Jiu și Vlăduleni.
Cadru natural face parte din Piemontul Getic și se încadrează în unitatea dealurilor și podișurilor. Partea nordică și estică până la râul Cioiana este reprezentată de dealul lui Bran, iar sudul face parte din Podișul Getic . Aceste forme de relief sunt tăiate de la nord către sud de către valea, lunca și terasele Jiului pe care se află așezate satele componente.
Climatul temperat-continental, cu influențe submediteraneene este blând , de adăpost , favorabil dezvoltării vieții , pe aceste meleaguri din cele mai vechi timpuri și până astăzi.
Apele ce străbat localitățile componente ale comunei Bâlteni , sunt afluenți ai râului Jiu, majoritatea temporar , cu excepția Cioienii care este permanent .
Vegetația și fauna caracteristice comunei Bâlteni, fac parte din pădurile de foioase (predominant familia stejarului ) și celei de luncă .
Solurile argiloase predomină , la care se adaugă , solurile cenușii , brune de pădure și neevoluate în carieră .
Subsolul comunei Bîlteni este bogat în petrol, gaze naturale , cărbune și roci pentru materialele de construcții .
Populația este relativ omogenă , predominând românii , la care se adaugă romii și rudarii ( în Peșteana-Jiu și Cocoreni ). Cei mai mulți sunt ortodoxi , dar sunt și penticostali și baptiști. Populația a crescut numeric continuu având un spor natural pozitiv . In prezent structura populației a suferit modificări datorită restructurărilor din economie , și migrației în străinătate .
Satele componente sunt de tip răsfirat-lineare de-a lungul drumului european 79 , mai adunate fiind Bâltenii și Peșteana-Jiu .
Ca mărime după numărul de locuitori sunt mijlocii (Cocoreni, Moi, Vlăduleni ) și mari ( Bâlteni și Peșteana-Jiu )
Satele componente ale comunei Bîlteni au o istorie milenară , dar atestarea lor documentară aparține secolelor XV și XVI .
Satul Moi se află în partea nordică a comunei a fost reședință a comunei Moi și se compune din cătunele Moi și Ungureni. A fost un sat de moșneni . În acest sat se găsește o școală generală , o grădiniță , o biserică și un cămin cultural .
Satul Vlăduleni , sat de moșneni este alcătuit din fostele cătune : Vlăduleni, Ciuri și Cioboți , aici se găsește o grădiniță , o școală primară , o biserică și o fabrică de cărămidă.
Satul Bâlteni are peste 2000 de locuitori, dezvoltat economic , reședința comunei și este format din cătunele Bîlteni și Cilibii . Zăcămintele de petrol și gaze naturale au atras petroliștii din județele Prahova și Buzău iar ca urmare a apărut colonia Bâlteni .
Satul Peșteana-Jiu este cel mai mare ca număr de populație , în care predomină românii, la care se adaugă foarte mulți romi și rudari .A fost reședința plasei Peșteana-Jiu și reședința fostei comune plasei Peșteana-Jiu. Aici este o școală generală cu clasele I-VIII , o școală primară , două grădinițe , două biserici , un vechi târg săptămânal și multe magazine.
Satul Cocoreni se află în sudul comunei , iar aici se află o școală primară și două grădinițe , o biserică , și un depozit de cărbune .
Economia comunei se bazează pe agricultură , minerit , exploatarea petrolului și a gazelor naturale .